Sohbet Girişi

Antik Mısır’da Evlilik Sözleşmesi

Antik Mısır’da Evlilik Sözleşmesi

Tarih boyunca kadınların toplumsal alanda etkin bir rolü bulunmadığı bilmekteyiz. Eğer ki kadın aileden veya eşinden dolayı zengin değilse kadın toplumda herhangi bir statü sahibi olamıyordu. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda kadının toplumdaki yerini biraz daha önemseyen bir medeniyetin olduğu sonucuna varıyoruz o da “Antik Mısır“.

Antik Mısır’da yaşayan kadınlar coğrafi olarak yakın bir medeniyet olan Antik Roma‘da yaşayan kadınlara nazaran daha fazla hakka sahipti. Antik Mısır’da yaşayan kadınlar, mahkemelerde şahitlik yapabiliyor, kendilerine ait bir mülkiyet satın alabiliyordu. Brooklyn Müzesi’nde bulunan MÖ. 1147 yılına ait olan papirüslerde dönemin toprak sahiplerine bakıldığında yüzde 10’unun kadın nüfusundan oluştuğu görülüyordu.

Ama bunlardan daha da önemlisi var ki kadınlar Antik Mısır’da ‘Evlilik Sözleşmesi’yle korunuyordu. Evet yanlış duymadınız. Oldukça medeniyet göstergesi olan ‘Evlilik Sözleşmeleri’ Antik Çağ’da da vardı.

Antik Mısır’da Evlilik

Milattan önceki dönemlerde Antik Mısır’da evlilikler ne dini olarak ne de resmi olarak bir kutlama eşliğinde yapılmıyordu. Resmi evlilik belgeleri de olmuyordu. Eğer ki bir çift beraber yaşıyorlar ise bu onların evli olduğu anlamına geliyordu. Bunun yerine çiftlerin beraber yaşadığı yerde kadın ve erkeğin durumuna bakılarak oldukça hassas bir şekilde evlilik sözleşmeleri hazırlanıyordu. Bu evlilik sözleşmelerinde kadın hakları korunuyor, hem evliyken hem de boşandıktan sonra, ortada bir çocuk varsa erkeğin bu sorumlulukları almasını sağlayan bir dizi kurallar bu sözleşmede yer alıyordu.

Atlas Obscura’nın yayınladığı bir haberde farklı dönemlerdeki evlilik sözleşmelerinin papürüsleri incelendiğinde de bu bilgiler doğrulanıyor. Hatta bu duruma örnek olarak Chicago Üniversitesi’nin Şark Enstitüsü bölümünde yer alan 2480 yıllık boşanan bir çifte ait evlilik sözleşmesinde kadının erkekten “1.2 adet gümüş ve elyaftan yapılma 36 adet çanta” talep ettiği görülüyor. Başka bir sözleşmede erkeğin karısından boşandığı taktirde bütün mal varlığını karısına vereceği yazıyor.

Bu olay toplumdaki kadının medeniyetler arasındaki farklılığını gösterirken, Antik Mısır’ın o dönemde kadına verdiği değeri de gösteriyor.

admin 259
1 Yorumlar
Kaan

Kesin Titi dönemidir :))) Bahsi geçen çağlarda çok farklı kısımlar var aslında, örneğin Antik Mısır'da, Firavun döneminde kadına buranın tam tersine asla değer verilmez ve "cinsel ilişkilerini" dahi firavunlar kendi aralarında yaşarlardı, bunun bilinen sebebi yada bana göre bahaneleri "kadının kendilerine eş bir konumda olmayışıdır" Yine kişisel görüşüm olarak, burada sadece kadını değil diğer tüm insanları kastediyor. firavun bir başka firavunla eştir mantığı gibi. Antik Mısır çağları iyi incelenmeli, entresan şeylerle karşılaşılabiliyor ve bütün dini, bilimsel düşünceleri insanın değişebiliyor. Pramitler de müthiş bir teknoloji var ve halen sırrı "resmi" olarak çözülebilmiş değil. Ya geçmişte daha büyük bir medeniyet ve teknolojiye ulaştıysa dünya ve bir yıkım yaşandıysa...

Cevap bırakın

Kategoriler
kategoriler
Genel Kurallar
kurallar
kuralSohbet odalarımız +18 yaş kullanıcılar için uygundur. 18 yaş altı kullanıcıların girmesi yasaktır!
kuralKanallar içerisinde küfür etmek, devlet görevlilerine hakaret etmek siyasi propaganda yapmak yasaktır!
kuralYaşadığınız soru, destek veya takıldığınız yerlerde #help kanalını kullanabilirsiniz.
kuralKanal yetkililerinin yaptığı uyarı dikkate almayan kişiler kanaldan tamamen uzaklaştırılacaktır.
söz
yukarı